Följ Da Vinciskolan i sociala medier

Följ Da Vinciskolan på Facebook  eller Instagram.

 

Da Vinciskolan på Instagram...


 

 

 

 


 

Da Vinciskolan på facebook...

 

 

 

Programmering i förskoleklassen

(Publicerad på SchoolSoft, januari 2018)

När programmering står på schemat har eleverna längtat hela veckan!

Vi har arbetat med våra söta Bee-bots samt i appen A.L.E.X.

Bee - bots är ett robotbi som styrs med knapptryckningar på ryggen, vissa av eleverna har provat tidigare medans det var något nytt för andra.

Det är kul att se vilka olika strategier eleverna har för att ta sig igenom de banor som kompisarna har stakat ut med hjälp av pilar och ett rutmönstratpapper, en ruta representerar ett steg. 

Vissa programmerade in hela "koden" på en gång och andra tog ett steg i taget, alla sätt är lika bra och rätt!

I appen A.L.E.X går det ut på att styra roboten Alex genom en bana och inte trilla ut i rymden. Man startar på nivå ett och går igenom bana för bana och ju längre man kommer desto mer ökar svårighetsgraden. Många ville gärna starta på en sådan hög level som möjligt med insåg snart att det blev lite för klurigt.
 

Rolig och lärorik dag med mycket teknik vilket man ser intresserar eleverna. 

Utöver programmering tränade eleverna även sitt tålamod och samspel.


Nobel på Da Vinciförskolan

(Publicerad på SchoolSoft, december 2017)

En av Da Vinciskolans traditioner är att uppmärksamma Nobel på olika sätt. På förskolan har barnen bland annat fått ta del av experiment...

    

 ...och lunchen ersattes av en Nobelfest värd namnet.

 

 

 

 

 

 

 

 


Programmering och ledarskap 

(Publicerad på SchoolSoft, november 2017)

Vad vet vi om programmering? Vad innebär ordet? Det var några av morgonens första frågor efter höstlovet. 

Syftet var att ta reda på elevernas förkunskaper och det som nämndes var:
- att man kan styra robotar som gör saker åt en.
- man kan ha en robotdammsugare och man får trycka på knappar.
- Någon kom på att det finns gräsklippare där man inte behöver gå bakom för att den ska klippa gräset och den går inte heller in på grannens tomt eftersom man har styrt den till detta.

Eleverna fick sedan besök av två flickor ur åk 5 som höll en lektion i just programmering och eleverna fick bekanta sig med skolans Bee bots. Först hölls en genomgång av i hur man håller i dem och hur hårt/löst man får trycka på knapparna för att de ska hålla. Vi repeterade även höger och vänster och hur Bee botsen programmeras för att hålla en viss kurs. Mycket spännande!

Efter genomgången var det så äntligen dags att få prova på och eleverna delades in i mindre grupper och tillsammans med sin grupp fick de programmera gruppens Bee bots och följa banan. Ett klick på Bee botsen innebar att den förflyttade sig ca 15 cm... Hur långt är då 15 cm? Hur kan vi hitta konkreta sätt att räkna ut hur många tryck som behövs för en viss sträcka? En riktig problemlösningsuppgift... En av grupperna kom på att två "elevhänder" i bredd borde vara ungefär 15 cm och ja, ni ser på en av bilderna hur de då på ett konkret sätt kunde räkna ut hur lång sträckan var fram till kurvan. Otroligt intressant att följa elevernas resonemang och hur de kom fram till olika lösningar.

Detta gav självklart mersmak och vi kommer absolut att möta programmering och Bee botsen igen! Kanske är det läge att bygga egna banor?

Stort tack till 5:orna som besökte oss och till er som snart kommer att besöka andra klasser. Verkligen spännande!

  


Pulsträning

(Publicerad på SchoolSoft, augusti 2017)

Förskoleklassernas pulsrträning sker på rinken under ledning av Camilla och Noel. Efter hopp och skutt enligt förberett program avslutades passet med avslappning i solskenet. I klassrummet väntade sedan frukt och ett glas vatten.

Runt om på skolgården sågs eleverna pulsträna tillsammans med sina klasskamrater!

 


 

Skördefest på förskolan Karl Gerhard

 

(Publicerad på SchoolSoft, augusti 2017)

Oj oj oj, vi har glömt att berätta att vi skördat vår egenodlade potatis. Smakade mums! På utflykten häromdagen så hittade vi också en fjärilslarv som kommer att bli en större träfjäril (Cossus cossus). Samt att vår första Solros har slagit ut (som barnen planterade i våras).  

 

   

"Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till utryck i olika former. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande men också genom att iaktta, samtala och reflektera" 


Teambuilding på förskolan

(Publicerad på SchoolSoft, maj 2017)

Under en samling på Karl Gerhard har barnen teambuilding med hjälp av samarbetsövningen Ingen får lämnas kvar. Alla måste hjälpas åt så att ingen lämnas kvar utanför mattan när musiken stoppas.

Barnen får lägga ut mattor och gemensamt komma överens om ett ord som skall användas när en matta plockas bort. Ordet för dagen är Diamant.Vi startar med så många mattor att alla kan stå i par. Man måste bjuda in till sin matta och sedan hålla om varandra så att ingen faller av. Det handlar inte bara om att man skall klara sig själv utan man måste också se till att hjälpas åt så att alla har hittat en plats, annars får man börja om. Till slut är det bara en matta kvar och alla fick plats tack vare gott samarbete. 

 

 


Fia med knuff på fritids

(Publicerad på SchoolSoft, maj 2017)

Med det fina arbetet som skolans föräldrar gjort med vår skolgård så påbörjade våra elever att måla Fia med knuff spelpjäser för att sedan använda vår nya utomhus aktivitet i det fina vädret.

 

 


Vikingatema i årskurs 4

(Publicerad på SchoolSoft, maj 2017)

Vikingatema i full gång i årskurs 4. Eleverna har skapat egna vikingakaraktärer och namngett dem. Titta vilken kreativitet och vilken träning för finmotoriken.

 

Några barn blev inspirerade av en filmsnutt om Vikingatiden, andra fastnade för att de rika hade svärd och lade till detta attribut, några dockor var ärrade efter ett hårt liv i strid.....


Vi bygger egna batterier

(Publicerad på SchoolSoft, april 2017)

Visste du att världens första batteri konstruerades av italienaren Alessandro Volta 1798, även kallad voltas stapel. Volta har förstås gett sitt namn till enheten för den elektriska spänningen, volt. Eleverna fick prova tillverka egna staplar med mässingbrickor varvat med små bitar av kaffefilter indränkta i ättika, följt av brickor i nickel. Stapeln kopplades till en lysdiod med hjälp av två ledningstrådar, på samma sätt som när vi slöt kretsen i början av temat.

Eleverna i årskurs 5 har även tillverkat egna elspel. Tjusiga va! Eleverna har själva valt ett ämne de är intresserade av, t.ex. hockeylag och skidmärken, och har testat varandras kunskaper. För att bilda ett "par" (dvs ha rätt) måste lampan i kretsen lysa när ändarna nuddar påsklämmorna. På baksidan av spelen sitter ledningstråd som gör det möjligt att sluta kretsen. Längst till höger undersöker en elev om hans "Voltas stapel" är bra nog för att använda i elspelet. Laborationerna väcker ofta nya frågor och uppmuntrar till nya aktiviteter.


Vår på Fritidsklubben

(Publicerad på SchoolSoft, april 2017)

Aktiviteterna är i full gång på Da Vinciskolans fritidsklubb som sätter eleverna i årskurserna 4-6 i rörelse och utmaning. Under april har eleverna bland annat tagit del av täljverkstad och extra tid i ateljén. Utflykter till idrottsplatsen för extra rörelse och nu när våren har kommit har turneringar runt pingisbordet dragit igång. 


Rocka sockorna

(Publicerad på SchoolSoft, mars 2017)

På Da Vinciskolan rockades sockorna för att hylla olikheter och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.


Vetenskap - Bygg en sluten krets

(Publicerad på SchoolSoft, mars 2017)
 
Förra veckan fick eleverna prova på att koppla slutna kretsar = få en lampa att lysa. I en sluten krets flödar strömmen fritt och det finns inget som står i vägen.

 

Eleverna provade om det gick att få flera lampor att lysa och fick koppla in flera lampor, lamphållare och ledningstrådar för att inte bryta den slutna kretsen. Eleverna undersökte även vad som hände när de kopplade in två eller flera batterier. De fick fundera över orsaker till varför vissa lampor lyser starkare än andra.

Vi gick även igenom betygsmatrisen i fysik (åk 6) så att eleverna är bekanta med innehållet och vad de blir bedömda på. Matriserna kommer att utgöra underlag för utvecklingssamtalet efter påsk så de behöver få tid att bekanta sig litet med det. 

 

Centrala ord och begrepp: sluten krets, bygga en krets, batteri- och lamphållare, ledningstråd.

I morgon undersöker vi vilka material som sluter en elektrisk krets.


Programmering i åk 3

(Publicerad på SchoolSoft, januari 2017)

På Da Vinciskolan arbetar eleverna på mellanstadiet med programmering. Idag har även år 3 fått prova på.

Vi har arbetat i scratch: https://scratch.mit.edu/ Vi har fått gubben att gå, hoppa upp och sedan ner samt gå tillbaka.

 

Vill man spara sitt projekt så skapar man en inloggning med en epostadress.

Barnen fick även en utmaning: Försök få katten att vända på sig istället för att backa och några dagar senare kom en elev med en liten film och en bild som visar hur han gjorde. 

Bra jobbat!

 


Min stad

(Publicerad på SchoolSoft, januari 2017)
 
I onsdags fick F-A och F-B rita en stad. Vi pratade om allt som finns i en stad: bilar, gator, hus, höghus, kyrkor osv. De nämnde också små detaljer som balkonger, trappor, gardiner och trafikljus.

 

Processen handlade inte om att göra något perfekt utan att vara kreativ!

Vi tittade på varandras teckningar och kom på att likadana mönster och former fanns med på samtliga produktioner även om resultatet var olika. Barnen kände bl.a igen triangel, kvadrat och rektangel.

Sedan försökte barnen skapa sin egen stad genom att klippa ut former i färgpapper.

  


Lucia & Julmarknad

I december äger flera av Da Vinciskolans fina traditioner rum. Luciafirandet i Uppenbarelsekyrkan gick av stapeln under måndagen den 12 december. I år gjorde även den mycket uppskattade julmarknaden come-back på skolgården. Under eftermiddagen samlades alla skolans elever, pedagoger och föräldrar och tillsammans kunde vi njuta av fina julpyssel som såldes till förmån för välgörenhet. 

Tack alla föräldrar som hjälpte till med organisationen av denna mycket uppskattade dag.

 

 


Nobelfirande på Da Vinciskolan

(Publicerad på Schoolsoft, december 2016)

Att fira Nobel är en återkommande tradition på Da Vinciskolan. Årets festligheter började med en gemensam temadag för alla elever på skolan. Eleverna delades in i olika grupper och deltog vid två stationer under förmiddagen.

Vid ena stationen fick eleverna ta del av Alfred Nobels liv...

Vem var han?

Hur levde han?

Vad arbetade han med?

Hur har hans uppfinningar påverkat oss idag?

Vad händer på Nobeldagen?....

    

 

Efter en presentation om Alfred så var det dags för en frågesport om Alfreds liv. 

Eleverna fick välja om de ville utmana sig själva genom att fylla i en egen tipsrad eller om de ville utamana sig tillsammans med en kamrat.

Vid andra stationen fick eleverna lära sig om "Vett och etikett" och träna på att gå rak i ryggen genom att bära en bok på huvudet.

De fick också prova på att hålla böcker under armarna för att sitta rakt och snyggt vid matbordet - inte breda ut sig och på så sätt ta för stor plats, samt att undvika armbågar på bordet. De fick ta del av bestickhållning, hur man serverar och dukar inför en Nobelmiddag.

 

Den stora höjdpunken på Nobeldagen är lunchen. Elevrådet har bestämt menyn och föräldrar kommer in och serverar de, dagen till ära, uppklädda eleverna.

                                                      

 

                                         

Vi avrundade måndagens Nobeltema dag med experiment på fritids! 

Vi pratade om hur olika ämnen kan blandas, reagera på varandra och ändras! 

Vi pratade om vad vi hade framför oss. Vad vi skulle testa. Och att det roliga med experiment är att man kan göra om dem, för att se om det blir någon förändring! 

 Alla kan vara med - Schacktävling på gång

(Publicerad på Schoolsoft, december 2016)

 

Idag fick eleverna en härlig genomgång av det kluriga spelet schack. Jonas från Stockholms Schackförbund kom på besök för att berätta och visa hur det går till.

Eleverna kommer att vara med i världens största schacktävling, Schackfyran som går av stapeln i Globen....spännande!

Mottot är Alla kan vara med. Klassen kommer tävla tillsammans och samla poäng som ett lag. Vi drar till Globen i mars!

 


NTA i ÅK 2

(Publicerad på Schoolsoft november 2016)

Idag på förmiddagen hade gruppen planeter i årskurs två NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) där vi undersökte magnetism. Uppgiften var att se vilka material som reagerade med en magnet och vilka som inte gjorde det. Ser ni vilka som ändrades? Barnen fick sitta i grupper om två för att prata om sina hypoteser och resultaten medans de testade materialet. 

       

 


En novembervecka i ateljén på Karl Gerhard

(Publicerad på Schoolsoft november 2016)

På föräldramötet berättade jag om en övning som ett av barnen kommit med som förslag. Att rita flera lager av oljepastell och sedan skrapa fram ett mönster av ett löv ovanpå. En del av er föräldrar har fått prova på den tekniken så även barnen. Resultatet är fortfarande hemligt för barnen ville gå vidare och skapa något mer av detta.

                 

 

Barnen var så fundersamma och undrade vad vi skulle göra med alla löv som de plockat på utflykten.
-De är ju så många och sååå vackra. Vad ska vi göra med alla vackra löv innan dom vissnarVi vill att de ska finnas för evigt!!! 
Så vi bestämde att vi förevigar dem genom färgavtryck. Barnen tyckte det var som ett trolleri nästan magiskt och se nu finns de kvar.

Det har varit mycket höst och lövtema enl barnens önskemål men nu kom det ett helt annat förslag. 
-Vi kan väl göra väskor!? 
Så vi tittade i skåpen och hittade papptallrikar och garn. Nu var det bara att sätta igång att öva finmotorik och tålamod. Vi har börjat med grunden och nu behöver man en tid att tänka, planera och sitta och fundera på hur väskan ska utsmyckas. 

Mål från Läroplanen för förskolan:

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer...


Geometri i 3D i Förskoleklassen

(Publicerad på Schoolsoft november 2016)

När man haft sitt allra första riktiga höstlov så finns det så klart en massa som man vill berätta om... Resor, lekland, spännande händelser på höstlovsfritids, extra speltid hemma, en ledig dag med en förälder.... och i Dagboken fick varje elev genom ord och bild berätta om sin egen skolledighet.

 

Första skoldagen efter lovet rullade sedan på med en ämnesintegrerad lektion: Teknik/MA/NO/Konst/Svenska.

Som en summering av området geometri, vilket vi fokuserat på under våra matematiklektioner den sista tiden, så kopplade vi nu in fler ämnen och idag gällde det att bygga geometriska figurer i 3D. På varje bord erbjöds sugrör, ärtor och stickor... och resultatet lät inte vänta på sig... Vilken kreativiet!

  

Innan lunch så placerade vi alla alster på ett bord och sedan fick var och en gå en liten promenad i vårt eget lilla "teknikmuseum". 

 


Lärande mattelek med förmågor i fokus!

(Publicerad på Schoolsoft oktober 2016)

Idag på matten la vi undan boken.

Vi tränade på vår kommunikativa förmåga samt analysförmågan. Hur hanterar eleverna den information  de får av sina kompisar? Och vad säger kompisarna egentligen? Följer de instruktionerna de fick av mig? Är de tydliga i sina beskrivningar?

Intressant bedömningssituation som lärare.

Vi fick också in prepositioner och pratade om beskrivningar. Vad är viktigt att tänka på när man ska beskriva något?

Eleverna fick reflektera och skriva på tavlan. Vilka begrepp använde de? Vilka konsekvenser blev det om de var otydliga?

Eleverna fick börja med en kompis och en viss mängd plockisar. Efterhand som man skiftade kompis ökade mängden plockisar.

Fokus var på begrepp och förmågor och vi avslutade med att jag utmanade eleverna med bygge och sedan fick Lovisa, Sofia och Elliot också beskriva ett bygge som de andra också skulle göra. Skratt, fniss och väldigt tålamodsprövande....

 


I have a dream

(Publicerad på Schoolsoft november 2016)
 

Ytterligare en inspirerande och kreativ lektion i svenska har genomförts i årskurs 6. Dagens tema handlade om HUR vi genomför ett tal på ett sätt och som fångar en publik. Fokus låg främst på:

- Kroppsspråk, betoning, röst och ordval.

Vi tittade på ett kort klipp från Martin Luther Kings berömda tal "I have a dream" och analyserade presentationen.

 

 

Talet anses tillhöra ett av världshistoriens bästa men varför det? Det här tyckte eleverna att Martin Luther King var bra på:


 

Tidsmätare, månfaser och stjärnkikare!
(Publicerad på Schoolsoft september 2016)

Vilken underbar och kreativ vecka vi haft tillsammans. Veckan startade på Vetenskapens hus där vi fick flyga till månen. Tisdagens pass handlade om "Tiden i historien" och vi avslutade med ett coolt experiment; vi gjorde saltur (timglas) som skulle mäta så nära en minut som möjlig. Eleverna var enormt engagerade och utförde sina systematiska undersökningar med bravur. 

Onsdagen pass handlade (för åk 6) om månen och dess faser. Vi lyssnade bland annat på ett radioprogram från den 21 juli 1969 när Neal Armstrong tog de första stegen på månen! Lyssna gärna själv via denna länk: Den första människan på månen!

Under torsdagen fick vi lära oss om "Människan & Rymden", dvs om personer som varit viktiga genom historien och gett oss kunskap om det vi idag vet om rymden. Eleverna fick skriva egna faktatexter som snart kommer att ligga i elevernas rymdenmappar! 

Idag, fredag, avslutade vi veckan med att gå igenom skillnaderna mellan astronomi och astrologi. Vi tillverkade egna stjärnkikare och siktade mot stjärnorna!

 


Vi bygger vidare...
(Publicerad på Schoolsoft 27/1 2016)

 

Kan man lära sig att räkna ut liknande tal när man går i F-klass?

Ja, i alla fall om man går på Da Vinciskolan 

 

Först byggde vi upp talen vi skulle räkna ihop, med hjälp av vårt guldmaterial.

Sedan räknade vi samman alla delar och byggde upp summan med våra tusentalskuber, hundraplattor, tiostavar och entalspärlor.

Tydligt och konkret. 

Vi har också fokuserat på att forma siffran 4, samt repeterat tidigare siffror 1, 2 och 3:s former.

 


 

En underbar dag på Liljevalchs!
(Publicerad på Schoolsoft 21/1 2016)

Vilken härlig dag vi haft tillsammans med allt från att titta på en spännande konstutställning till att klä ut oss och skapa olika konstverk själva! Följ gärna vår eftermiddag nedan...(Nästa vecka är det dags för den blåa gruppen)

 En rolig och lärorik hemsida
(Publicerad på Schoolsoft 14/1 2016)


Välkomna till årets första blogginlägg i åk 4-5! 

Under de senaste två dagarna har vi, bland annat, arbetat med digitala verktyg och övat massor av förmågor i både svenska och matte. Eleverna har varit inne på hemsidan www.elevspel.se och arbetat flitigt med olika uppgifter. Sidan rekommenderas varmt!  

 


 

Publicerad: 2018-07-19